Ezt olvasta már?

Budapestre, Egerbe, Szegedre és Pécsre indul a legtöbb utazó adventkor

Kezdődik az adventi időszak, és ezt sokan utazással teszik még varázslatosabbá a Szallas.hu szerint. A karácsony közeledtével egyre több tematikus városi rendezvény...


Rábacsécsény polgármestere: Sokat köszönhetünk az uniós támogatásnak

Egy sokkal korszerűbb orvosi rendelőben gyógyíthat a község orvosa

Gyakran kerülnek előtérbe azok az uniós támogatások, ahol hatalmas volumenű, több százmillió vagy milliárdos beruházások keretében történik meg egy-egy fejlesztés. De mi a helyzet a kistelepülésekkel, a községekkel? Számukra az uniós pályázatok sok esetben mentőövet jelenthetnek a “túlélésehez”.


hirdetés

Sajnos kevesebb hangsúly helyeződik a kistelepülések, községek uniós projektjeire, illetve ezek bemutatására. Egy-egy falu számára az uniós támogatások kitörési lehetőséget jelentenek a korszerűtlenségből és a térségi elmaradottság helyzetéből. Sok esetben önerőből képtelenség lenne azokat a fejlesztéseket megvalósítani, amelyek mér régóta felújítás vagy korszerűsítés igényét képezik, legyen szó iskoláról, önkormányzatról, bicikli útról vagy akár orvosi rendelőről, mint Rábacsécsény esetében. Maga az Európai Unió nagy mértékben igyekszik támogatni a kistérségeket és csökkenteni a különböző települések gazdasági vagy területi egyenlőtlenségét. Maga a területi kiegyensúlyozatlanság nem probléma mindaddig, amíg ez nem korlátja a település továbbfejlődésének. A falvak és községek fejlesztése nem csak lokálisan, de országosan is pozitív hatással van a gazdasági és a társadalmi fejlődésre, így nem meglepő, hogy ha uniós táblával találkozunk rengeteg kistelepülésen.

Rábacsécsény is ilyen község, ahol nemrégiben fejeződött be az a beruházás, amely során 13,2 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból korszerűsítették a község orvosi rendelőjét. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozta. Interjúban a rábacsécsényi polgármester, Kovács Teodóra elmondta, hogy nagyon sokat köszönhetnek az uniós támogatásnak, hiszen önerőből nem lettek volna képesek az épületenergetikai korszerűsítés megvalósítására. A fejlesztés során a település háziorvosi rendelőjének épülete került korszerűsítésre. Az orvosi rendelőnek helyet adó helyiségek több mint 6 évvel ezelőtt estek át állagmegóvó belső munkálatokon, továbbá az épület külső és belső része leromlott állapotban volt. A helyiségek nem voltak alkalmasak a funkciók ellátására.

 

A beruházás során konkrétan milyen korszerűsítési fejlesztéseket valósítottak meg az orvosi rendelőben?

Megújult az épület tetőszerkezete, a födémet és az épületet kívülről is leszigetelték, valamint egy energiatakarékos kazánt is beépítettek, ami azért hasznos, mert az előző gázkazán már elöregedett, sokat fogyasztott, remélhetőleg ez most költséghatékony megoldás lesz. Megoldódott a mozgáskorlátozottak bejutása is, és az ő igényeiknek megfelelően alakítottak ki egy mosdóhelyiséget is.


Mennyire volt igény a mozgáskorlátozott feljáróra és mosdóhelyiségre, a községben vannak, akik mozgáskorlátozottak?

Szerencsére sokan nincsenek, de a bejárat és a megközelíthetőség akadálymentesítése kötelező feladat volt számunkra. Vannak idősek, akik bottal közlekednek vagy mozgáskorlátozott kocsival, így nekik is könnyebb lesz a ki- és bejutás.

 

Hogy érzi, az uniós támogatásnak köszönhetően mennyiben változott meg a község?

Nagyon sokat köszönhetünk az uniós támogatásnak, önerőből nem tudtuk volna megvalósítani a fejlesztést. A beruházás kivitelezőjének köszönöm a korrekt együttműködést a projekt során. A pályázatnak köszönhetjük, hogy már nekünk is van egy modernebb és korszerűbb orvosi rendelőnk, ahol jobb körülmények között gyógyíthat az orvosunk és az asszisztense.

 

Mi a projektben a hozzáadott érték, ami az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés során "Önöknél maradt"? (pl. eszköz, humánerőforrás stb.)

A háziorvos feladatai ellátása szempontjából elengedhetetlen eszközök beszerzésére is sor került. Így egy korszerűbb eszközparkkal működhet az energetikailag felújított orvosi rendelő.

 

Egy pályázat teljesítése során- független a sikeres megvalósítástól és az indikátorok teljes mértékű teljesítésétől - merülhetnek fel nehézségek. Mi volt eddig a legnagyobb probléma a pályázat megvalósítása során? (Adminisztráció, bürokrácia kérdése stb.)

Különösebb problémába nem merült fel, azonban hosszú idő telt el a beruházás megvalósításáig, ezért gondot okozott az elnyert pénzmennyiségből kigazdálkodni a pályázatban meghatározott célokat. A megvalósítás során mi is találkoztunk a munkaerőhiány problémájával, ez késleltette a munka befejezését.

 

Mik a tervek, folyamatban vannak más uniós támogatások, fejlesztések?

Van egy másik uniós projektünk is. Az iskola épületének energetikai felújítására nyertünk közel 50 millió forintos pályázatot, amely jelenleg közbeszerzés alatt áll. Remélhetőleg a Modern Falvak Programba is bekerülünk, és felújíthatjuk az óvodát, a kultúrotthont, szigetelhetjük az önkormányzat épületét és tovább javíthatjuk járdáink és belterületi útjaink állapotát is.

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.


 

 

 

lockkerdee0

hírek innen, onnan

Elfoglalta az orosz hadsereg Hromovét, merész akciót hajthatott végre az SzBU - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Viharok, orkán, sártenger, fagy nehezíti meg a katonai műveleteket Ukrajnában. Meghalt egy orosz vezérőrnagy, Vlagyimir Zavadszkij...

Ilyen csinos volt Sarka Kata a barátnőivel a nagy gálaesten

Sarka Kata is résztett az Inspiráló Nők 2023-as gálaestéjén, ami remek hangulatban telt, igazi sztárfellépők szolgáltatták a zenét.

20 tonna szemétben turkáltak, hogy megtalálják az elveszett jegygyűrűt

A New Hampshire-i köztisztasági dolgozók előtt le a kalappal, hogy átnéztek 20 tonna szemetet egy jegygyűrű miatt.

Már ilyen is van: pénzt kér a családtagjaitól a karácsonyi vacsoráért

Nem adja ingyen a rokonoknak az ünnepi lakomát.

Téli bőrápolás: sokkal szárazabb a bőr a hideg évszakban

Bőrünk legkülső rétege fontos védelmi vonalat képez szervezetünkben. A felhám külső részén található bőrgát lipidekből és...

Lecsap a rendőrség a budapesti gyorshajtókra: ezeken a helyeken várhatók fokozott ellenőrzések

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a gyorsulási versenyek és a gyorshajtás ellen -...

Új tulajdonost kapott a Hungaroring és a kormányzati cargogép

A mogyoródi versenypálya mellett a Covid-járvány idején vásárolt szállítórepülő tulajdoni helyzete is változott.

Torlódás várható a gyulai határátkelőhelyen

A rendőrség azt kérte a tehergépjárművek vezetőitől, hogy amennyiben lehetséges, a felújítási munkálatok idején válasszanak másik...

13-16 év közötti fiatalok megvertek egy ellenőrt Budapesten

Az esetről videófelvétel is készült. A Budapesti I. és XII. kerületi ügyészség vádat emelt ellenük.

Kemény lesz, 15 centiméter hó is eshet ebben az országrészben, íme a részletek

Felbolydult kicsit az időjárás, az ónos eső lehet a legveszélyesebb csütörtökön.

0

Sport

Totális összeomlás: őrült meccsen végezte ki a Manchester Unitedet a saját kapusa

Kétgólos előny sem volt elég a manchesterieknek, az Európa-ligában címvédő Sevilla kiesett.

Döbbenetes és borzasztóan kínos, ami a világ egyik legjobb csapatával történt

Újabb megalázó kudarca után Erik Ten Hag együttese még az Európa-ligát is elbukhatja.

Megműtötték az újpesti hokist, akit brutálisan megvertek

A súlyos fejsérülést okozó holland játékost csak négy meccsre tiltották el.

Egy tinédzser volt a Real Madrid aduásza a Bajnokok Ligájában

Nicolas Paz nevét most nagyon sokan megismerték.

Elképesztő potyagól döntött a Real-Napoli meccsen

A Bayern csoportjában érik a szenzáció.

A címvédő norvégok kiütéses győzelemmel kezdték a női kézi-vb-t

A spanyolok kétszer annyi gólt dobva nyertek a kazahok ellen.

Kétszer vezetett kettővel, mégsem nyert a Manchester United

Hatgólos meccsen ikszelt Isztambulban a Manchester United, Ten Hag csapata nehéz helyzetben az utolsó forduló előtt.

Szoboszlaival olyasmi történhet, mint profi pályafutása alatt még soha

Egy lépésre az idény első igazán fontos részsikerétől a Liverpool.

Véget ért a Bayern csodaszériája, a pokol tornácán a „vörös ördögök”

Nem volt jó előjel a kétgólos vezetés a korai meccseken...

Szijjártó Péter a Fradi-szurkolókhoz szólt

Alapos rendészeti átvizsgálásra figyelmeztetett.

Bulvár

Deutsch Tamás tombol, nagy a baj

Brüsszelben változás kell, ezért is fontos, hogy minél többen kitöltsék a nemzeti konzultációt – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője szerdán az MTI-hez eljuttatott videójában. Deutsch Tamás kijelentet

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Holtan találták meg az autójukban a négy eltűnt tinédzsert, akik kempingezni indultak

Nagyon esős idő volt a baleset idején, és valószínűleg az történhetett, hogy a jármű vezetője elvesztette az uralmát a Ford Fiesta felett, és kisodródott az úton.

Közútkezelő: A havazás és az ónos eső miatt aki teheti, ne induljon útnak

Olyan mértékű ónos eső várható, ami lemoshatja az útról a síkosságmentesítő anyagokat.

A kisfiam egy lufit hozott nekem ajándékba, üvöltve hívtam fel a férjemet amikor tudatosult bennem mit látok

Elmondása szerint a szobájában találta, egy pillanat alatt romjaira hullott az életem.

Hol van otthonodban a legnagyobb rendetlenség? Ezeket a lelki problémáidat tükrözi

Te mennyire tudsz rendet tartani magad körül? Nem okoz gondot, vagy előbb-utóbb mindig azon kapod magad, hogy valamelyik helyiségben rendetlenség van? Talán nem is sejtetted eddig, de pszichológusok szerint az, hogy melyik

Friss fejlemények a Nemzeti Színházban történt baleset kapcsán

Kiderült, van-e gyanúsítottja a rendőrségnek a baleset ügyében.

Ilyen volt régen a főváros: 10 fotón a téli Budapest

A frissen hullott hó csaknem száz éve is előhozta a játékos kedvű gyereket a felnőttekből, a Műjégen ekkor is piruetteztek, de mégis mintha egy egészen más, sokkal csendesebb téli arcát mutatná Budapest ezeken a r

Meglepő dolgok történnek a testeddel, ha evés után rögtön szundizol

Az ideális vasárnap délután neked is egy finom ebédből, majd utána egy jó szundiból áll? Akkor sajnos ideje ezen módosítani.

blogmorzsák

Szabad-e életre kötelezni? - Eutanáziáról keresztényként

Az egyházak feladata a haldokló ember méltóságának a tisztelete és megóvása és a haldokló ember kísérése.

Új év, új adótörvények: a 2024-es adócsomag változásai

Személyi jövedelemadó, béren kívüli és adómentes juttatások, szociális hozzájárulási adó és a többi kedvencünk.

Kismama vagy? Ezt a hibát ne kövesd el!

Katinak előtte sose volt ilyen problémája, ezért a védőnőhöz fordult.