Ezt olvasta már?

0

Mellékhatások nélkül gyógyít a pápai egészségfejlesztő

A talp, a lábfej sokkal több információt hordoz a testünk betegségeiről, mint gondolnánk.


hirdetés

Szakavatott kézben térkép a teljes szervrendszerhez, a problémák felderítéséhez, egyben terápiás eszköz azok megoldásához. Többek között a talp-reflexterápiát is hosszú évek óta sikeresen alkalmazó Molnár Cecília szakdiplomás egészségfejlesztőt sokan keresik fel az egészségi állapot meggyengülése kapcsán.

Az egészséget az ember teremti és éli meg mindennapi élete díszletei között, ott ahol tanul, dolgozik, játszik és szeret – határozták meg az 1986-os ottawai egészségfejlesztési konferencián. Ma is bőven válogathatunk a különféle kezelési módokból, hogy mivel teszünk a jólétünkért, az egészségünkért. De természetesen nem mindegy, hogy kinek a kezébe helyezzük bele átmenetileg az egészségünket.

Az emberek egészségi állapotát növeli

Az egyéni vállalkozóként hosszú évek óta saját lábán álló Molnár Cecília egészségfejlesztő éppen a talpon keresztül vesz kórleletet a hozzá forduló páciensektől, egészségükért tenni akaró emberekről. Az életvidám, mindig nyugalmat, derűt sugárzó hölgy 1980 óta dolgozik egészségfejlesztőként.

– Az egyén testi, lelki, szellemi és szociális jólétének növelését jelenti. Először ismeret-, információadás, ahhoz, hogy mivel tudná a jelenlegi egészségi állapotát növelni. Az összetett kezelés olyan folyamatot indít el, mely során a meggyengült szerv vagy szervrendszer az öngyógyítás beindítására képes. Egy állami egészségügyi intézetben dolgozó szakember is egészségfejlesztő, hiszen mindenki, aki a másik ember egészségi állapotát növeli, az egészségfejlesztőnek nevezhető – magyarázza meg kedvesen a szakmai megnevezését Molnár Cecília. Arról kérdezem, milyen végzettségekkel rendelkezik, illetve miért választotta ezt a pályát.

– Egészségügyi szakközépiskolai érettségim után sebészeti műtőben dolgoztam aneszteziológiai asszisztensként, majd mivel a gyermekeim születése után már nem tudtam vállalni a műtőben szükséges ügyeletet, így a pápai járás fiataljainak a tüdőbaj megelőzésében vállaltam munkát, Tuberkulin-szűréseket és a tuberkulózis elleni BCG-védőoltásokat végeztem tizenhét éven át. Ezzel párhuzamosan, mellékfoglalkozású vállalkozóként harminckét éve foglalkozom egyéni egészségfejlesztéssel. Meghatározó volt számomra az egyén kiszolgáltatottságának a minimalizálása a betegségével kapcsolatban, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséggel, fájdalommal vagy éppen a választott kezelés, gyógyszerelés, sebészeti beavatkozás mellékhatásainak következményeivel kelljen szembe néznie. Ezért választottam a szelíd gyógymód kategóriába sorolható reflexterápiát. Ismereteimet a Nemzeti Egészségfejlesztő Intézet szervezésében életmód-tanácsadó és a természetes gyógymódok tanácsadója képzéssel bővítettem 1990-ben. Majd a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott egészségtudományi tanszékén Egészségtan tanár, egészségfejlesztő egyetemi diplomát szereztem.

 

Egy sor metakommunikációs jel segíti összerakni az állapotelemzést

Hogyan kell elképzelni az egészségfejlesztést a gyakorlatban, teszem fel laikusként a kérdést.

 

– A kliens elmondja a megkeresésének okát, kikérdezem, hogy panaszait mi támasztja alá, mi vezetett oda, hogy tünetei, panaszai jelentek meg. A kiváltó okok közt leggyakrabban a genetikai háttér, környezeti ártalmak, pszichés terhelés, esetleg táplálkozási rendellenességek vagy életmódbeli problémák szerepelnek. A beszélgetéssel párhuzamosan a tekintet, a bőr vagy épp a mozgás rendellenességei, tulajdonképpen egy sor metakommunikációs jel segíti összerakni az állapotelemzést. Természetesen megnézem a szakorvosi véleményt, a labor vagy egyéb, képalkotó eljárással készült leleteket is. Majd az esetek nagy részében kézbe veszem a lábat mint információs „térképet” és egyben terápiás eszközt.

 

– Aki ismeri az emberi szervezet anatómiáját, annak nagyon egyszerű lenne felismerni a lábon, illetve talpon a testet letükröző „térképet”. Illetve aki tudja a szervek élettani funkcióit, az működtetni képes a talp reflexterületei alapján a szervezetet. A lábfej remek támpont a problémák felderítésére, egyben segítség azok megoldásához. Ugyanis a talpon keresztül az egész szervezet elérhető, és a reflexterület kezelésével, a szervek, a szervrendszerek vérkeringésének fokozásával segíti a szerv normális működésének helyreállítását. Ha összekapcsolnánk a keleti orvoslás adta lehetőségeket a nyugati orvoslás gondolkodásával, és mindkettő előnyeit alkalmaznánk, akkor csökkenthetnénk az egyén vagy beteg kiszolgáltatottságát, illetve bizonyos fájdalmas és mellékhatásokkal járó kezelések helyett szelíd, kíméletes és mégis eredményes gyógymódokat alkalmazhatnánk.

 

Mivel a panaszok kialakulása több okra vezethető vissza, ezért van, aki emellett táplálkozási tanácsadást vagy tartásjavító mozgásterápiát kap, és sok esetben az életmód módosítására is szükség van, árulja el. De a segítő beszélgetés a mentálhigiénés problémák, a stresszkezelés megoldásában is helyet kap, hiszen korunk egyik legelterjedtebb problémaköre a pszichoszomatikus tünetegyüttes. Az utóbbi évtizedek kutatásai egyre inkább alátámasztják, hogy tartós, pszichés terhelés következtében a test is megbetegszik, ezért az esetek nagy részénél jelentős segítséget ad a páciensnek és a segítőnek is a négyszemközti őszinte beszélgetés.

 

A páciensek egymásnak ajánlják

Cecíliától általában felszabadultan, laza állapotban, elégedetten mennek el a páciensek. Mi sem igazolja ezt jobban, minthogy 1987 óta mindenfajta reklám-tevékenység nélkül dolgozik. A páciensek elmondják egymásnak, hogy hol kaptak segítséget. Eredményei meghatározó fokmérője, hogy harminckét év távlatából már családok több generációi, illetve több száz kilométerről érkező páciensek is megkeresik. Kezelte a nagymamát és az unoka már a dédunokát hozza magával.

 

– Leginkább a mozgásszervi megbetegedések kezelése eredményeként ismertek meg az emberek. Sok gerincproblémával, -sérvvel küzdő fekvőbeteghez hívtak házhoz, akik néhány alkalom után már saját lábon tudtak eljönni hozzám – meséli. Végül arról kérdezem, mi jelent számára örömöt, büszkeséget a hivatásában.

 

– Nagyon örülök azon pácienseknek, akiknek komoly táplálkozási módosítás betartása mellett közös erővel a lábukat vagy lábujjukat sikerült megmenteni az amputációtól. Ennek általában a cukorbetegeknél jelentkező és nagyon nehezen gyógyuló, rossz perifériás keringés miatt fennálló anyagcserezavar az oka. A hagyományos orvoslásnak nagy szürke foltja az anyagcserezavarokra visszavezethető problématömeg. Számomra is kihívást jelent, de az eredményekben örömömet lelem.

 

 

Miután a lábfejen át ellazította az izom- és idegrendszert, a manuálterápiát a nyakon is alkalmazza

 

– A két gyermekemre nagyon büszke vagyok, akiket orvosnak neveltem, és ugyanilyen odaadással, tisztelettel kezelik ők is a betegeiket. Negyven felett van azon babák száma, ahol meddőnek hitt anyukánál sikerült a magzat megfogantatása és kihordása. Ez nem csak a családokat, de engem is boldoggá tesz. Jó érzéssel tölt el, hogy hasznos támogatást kapunk mindannyian (oktatók és hallgatók) a társadalmi szinten működő közösségekben, iskolákban, klubokban, falunapokon, lakótelepi összejöveteleken, a lakosság egészség-magatartásának fejlesztését célzó pályázati programokon, melyekre rendszeresen meghívást, felkérést kapok.

 

– Az egészség kincs, a tudás hatalom. Az emberi szervezet működéséről, és a testi, lelki, szellemi egészség-fejlesztésről szóló tudás: kincset érő hatalom – zárta beszélgetésünket Molnár Cecília.

 

 

 

 

 

forrás: veol.hu0
0

hírek innen, onnan

Látványhalászattal kezdődik az Öreg-tavi halászfesztivál Tatán

Szombaton kora reggeli látványhalászattal kezdődik Tatán az Öreg-tavi Halászfesztivál. Az Esterházy-kastély kertjében zajló programon a...

Balesetben meghalt egy motoros Nagyhalászban

Előzés közben összeütközött egy vele szemben közlekedő autóval.

Nehézkes rágás és kettős látás? Ez az autoimmun betegség okozhatja.

Az első tünet lehet, ha evés közben egyre nehezebben megy a rágás, mert a rágóizmok elfáradnak, majd kis pihentetés után újra erőre...

Elhittem, hogy a fasorban sincs. Erre ma ő a polgármester helyettem

A budapesti fideszesek le vannak forrázva, ezt a vereséget nem jelezték előre a kutatások. Az adatok alapján a Fidesz nem is omlott össze a...

Vajna Tímea elárulta, mivel hódította meg Andy szívét

Összefüggött a férfi legnagyobb fájdalmával.

Szemgolyó nélkül született a baba, örökbefogadóra vár

Ritka rendellenességgel jött világra a baba.

Száz euró alatti Wi-Fi 6 router jön a TP-Linktől

Papíron másfél gigabites sebességre képes vezeték nélkül.

Orbán Viktor szabadságot mond, de nem arra gondol

Hazánkban lassan nincs olyan trafik, hivatal, nyomtatvány, közintézmény, amely ne tükrözné Orbán Viktor rendszerének hangsúlyozottan...

0

Sport

Magyarország- Azerbajdzsán: Dzsudzsák nem fogott kezet Rossival - reakció

Már a sorsdöntő meccsről is beszélt Dzsudzsák.

Megszólalt a bíró a Magyarország - Azerbajdzsán mérkőzéssel kapcsolatban

Bocsánatot kért Dennis Higler, amiért nem adta meg az azeri gólt, a vasárnapi Magyarország-Azerbajzsán mérkőzésen.

Magyarország- Azerbajdzsán: nem túl sportszerű dolgot mondott Kovács István

Természetesen a drámai hajráról is beszélt a fehérváriak játékosa.

Érdekes nyilatkozatot tett Dzsudzsák az Azerbajdzsán elleni meccs után - Így reagált arra, hogy Rossi lecserél...

Érdekes nyilatkozatot adott a magyar válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs az azeriekkel szembeni győzelem után.

Pánik a Real Madridnál: megsérült két alapember

A Real Madridnál biztosan nem örülnek a mostani válogatott szünetnek, a Marca egyenesen azt írja, pánik lehet a csapatnál.

Elnézést kért a játékvezető az azeri szövetségi kapitánytól

Mi is voltunk már számtalanszor olyan helyzetben, mint most az azeriek, tudjuk, mennyire fáj.

Így juthat ki a legegyszerűbben a magyar válogatott az Európa-bajnokságra

Összeszedtük, mit érdemes tudni, és mire kell figyelni az Eb-selejtező hajrájában.

Tényleg csak egy nagy átverés a kétórás maratoni, vagy van azért sportértéke is?

Mi mekkora előnyt jelenthetett szombaton Eliud Kipchoge rekordkísérletében?

Hatalmas a boldogság Hosszú Katinkánál

Megszerezte 300. aranyérmét a berlini úszó-világkupán Hosszú Katinka.

Lehet, hogy fitnesz nélkül is jó nő lenne Ariana, de így biztosan az

Ariana James huszonnyolc éves bikini- és fitneszmodell, és annak a Jen Selternek a nagy barátnője, aki itt a Playeren csak Miss Fenékként ismert. Mindkettő erős ajánlólevél.

0

Bulvár

Vajna Timi kiakadt: kompromittáló fotót posztoltak róla

Andy Vajna özvegye nehezen viseli a történteket.

Pintér Tibor: Nem tudok megbocsájtani a Sztárban sztár leszek. zsűrijének

Habár Pintér Tibor nem ért egyet a Sztárban sztár leszek! zsűrijének pontjaival, továbbra is nagyon büszke kedvesére, Ilyés Jeniferre, aki a legjobb tizenkettőig küzdötte magát.

Megbüntették a lányt, mert szinte meztelenül sétált a strandon - képek

A botrány a világ egyik legszebb tengerpartján történt.

Hódmezővásárhely: nézze meg az új közgyűlés névsorát!

Hódmezővásárhelyen dr. Márki-Zay Péter maradt a polgármester. A közgyűlés ellenzéki többségűvé vált.

Csak erős idegzetűeknek: a leghorrorisztikusabb WC-k, amiket valaha láttál

Ha azt hiszed, hogy láttad már a legelképesztőbb WC-ket, akkor tévedsz, mert ezeknek a látványától biztosan kiborulsz.

Botrány a Vatikánban: távozik a pápa biztonsági főnöke

A Vatikánban kirobbant pénzügyi-biztonsági botrányt követően benyújtotta lemondását a pápai állam biztonsági szolgálatát vezető Domenico Giani - jelentette az olasz sajtó.

A poloskák ellen így védekezhetünk

Néhány éve jelentek csak meg Magyarországon, és máris ijesztő számban vették ostrom alá a házakat a poloskák. Hogyan védekezzünk ellenük?

12 településen valószínűleg újra meg kell tartani a választást

Ugyanannyi szavazatot kaptak a polgármesterjelöltek.

Meghalt a kislány, aki kirepült a vidámparki játékból

Még nem tudják, hogyan eshetett ki egy tízéves kislány egy fesztiválon használt játékból.

Percek alatt több mint tízmilliárdot bukott Mészáros Lőrinc a választások után

Mészáros Lőrinc és családja néhány perc alatt elbukott vagy 14 milliárd forintot hétfőn tőzsdenyitás után.

Török Gábor: ha a fideszesek nem értik meg, hogy megreccsent az ág, legközelebb a földre zuhanhatnak

Az ismert politológus közelebbről is szemügyre vette az önkormányzati választás eredményét.

blogmorzsák

5 érdekesség a kocsmázás történetéből

Az ókor óta természetes, hogy az ember beugrik egy-egy korsó sörre vagy pohár borra valahová.

A számlavezetési díj, ami nincs, de mégis van

Na jó, hát a banknak is meg kell élnie valamiből!

Véletlenül eladtuk az adatait a hirdetőknek

A Twitter véletlenül eladta a felhasználók kétfaktoros autentikációhoz tartozó bizalmas adatait

Jelenleg nem akar gyereket... De meddig?

„Mindig tologatja a témát, ami mögött az lehet, hogy fél az apaságtól.“

Így vált édesszájúvá Budapest

Az ország első csokoládégyára, a Stühmer az aranykorban épült fel Budapesten és világhírűvé tette a magyar édességeket.

Így adhatsz be sikeres kérelmet a magántanulói státuszért!

Megkaptuk és közzétesszük az Oktatási Hivatal belső szabályzatát.

Figyelem, jövő héten sötétségbe borul az ország!

Ez fog történni... mutatjuk, hogyan vészelheted át.

Két-párt-rendszer van Magyarországon

Néhány hete még lehetetlennek tűnt az, hogy a rezsim leváltható.

Nem a Borkai-videót kell kárhoztatnia a Fidesznek, hanem amivé maga lett

Az orbánizmus a vereségében is csak hazudni tud -- önmagának és a híveinek.

Orbán máris támad

Megosztásra, a választási szövet­ségek szétverésére törekedve igyekszik, igyekszenek zavart kelteni a képviselőtestületekben.

Zsófi és Tíci nyerték a fődíjat

A nézők szavazatai alapján ők nyerték a Love Island első évadát.

Új polgármestere van Budapestnek, lássuk, mire számíthatunk!

Olvassuk végig újra az ígérete­ket, hogy lássuk, mit kell számon kérnünk Karácsony Gergelyen.

0