Ezt olvasta már?

Magyar Kupa - Szerda estére kialakul a negyeddöntős mezőny

Szerda délután és este rendezik a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntős párharcainak visszavágóit, melyek során a Fehérvár és az Újpest két és fél hét alatt har...


Mellékhatások nélkül gyógyít a pápai egészségfejlesztő

A talp, a lábfej sokkal több információt hordoz a testünk betegségeiről, mint gondolnánk.


hirdetés

Szakavatott kézben térkép a teljes szervrendszerhez, a problémák felderítéséhez, egyben terápiás eszköz azok megoldásához. Többek között a talp-reflexterápiát is hosszú évek óta sikeresen alkalmazó Molnár Cecília szakdiplomás egészségfejlesztőt sokan keresik fel az egészségi állapot meggyengülése kapcsán.

Az egészséget az ember teremti és éli meg mindennapi élete díszletei között, ott ahol tanul, dolgozik, játszik és szeret – határozták meg az 1986-os ottawai egészségfejlesztési konferencián. Ma is bőven válogathatunk a különféle kezelési módokból, hogy mivel teszünk a jólétünkért, az egészségünkért. De természetesen nem mindegy, hogy kinek a kezébe helyezzük bele átmenetileg az egészségünket.

Az emberek egészségi állapotát növeli

Az egyéni vállalkozóként hosszú évek óta saját lábán álló Molnár Cecília egészségfejlesztő éppen a talpon keresztül vesz kórleletet a hozzá forduló páciensektől, egészségükért tenni akaró emberekről. Az életvidám, mindig nyugalmat, derűt sugárzó hölgy 1980 óta dolgozik egészségfejlesztőként.

– Az egyén testi, lelki, szellemi és szociális jólétének növelését jelenti. Először ismeret-, információadás, ahhoz, hogy mivel tudná a jelenlegi egészségi állapotát növelni. Az összetett kezelés olyan folyamatot indít el, mely során a meggyengült szerv vagy szervrendszer az öngyógyítás beindítására képes. Egy állami egészségügyi intézetben dolgozó szakember is egészségfejlesztő, hiszen mindenki, aki a másik ember egészségi állapotát növeli, az egészségfejlesztőnek nevezhető – magyarázza meg kedvesen a szakmai megnevezését Molnár Cecília. Arról kérdezem, milyen végzettségekkel rendelkezik, illetve miért választotta ezt a pályát.

– Egészségügyi szakközépiskolai érettségim után sebészeti műtőben dolgoztam aneszteziológiai asszisztensként, majd mivel a gyermekeim születése után már nem tudtam vállalni a műtőben szükséges ügyeletet, így a pápai járás fiataljainak a tüdőbaj megelőzésében vállaltam munkát, Tuberkulin-szűréseket és a tuberkulózis elleni BCG-védőoltásokat végeztem tizenhét éven át. Ezzel párhuzamosan, mellékfoglalkozású vállalkozóként harminckét éve foglalkozom egyéni egészségfejlesztéssel. Meghatározó volt számomra az egyén kiszolgáltatottságának a minimalizálása a betegségével kapcsolatban, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséggel, fájdalommal vagy éppen a választott kezelés, gyógyszerelés, sebészeti beavatkozás mellékhatásainak következményeivel kelljen szembe néznie. Ezért választottam a szelíd gyógymód kategóriába sorolható reflexterápiát. Ismereteimet a Nemzeti Egészségfejlesztő Intézet szervezésében életmód-tanácsadó és a természetes gyógymódok tanácsadója képzéssel bővítettem 1990-ben. Majd a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott egészségtudományi tanszékén Egészségtan tanár, egészségfejlesztő egyetemi diplomát szereztem.

 

Egy sor metakommunikációs jel segíti összerakni az állapotelemzést

Hogyan kell elképzelni az egészségfejlesztést a gyakorlatban, teszem fel laikusként a kérdést.

 

– A kliens elmondja a megkeresésének okát, kikérdezem, hogy panaszait mi támasztja alá, mi vezetett oda, hogy tünetei, panaszai jelentek meg. A kiváltó okok közt leggyakrabban a genetikai háttér, környezeti ártalmak, pszichés terhelés, esetleg táplálkozási rendellenességek vagy életmódbeli problémák szerepelnek. A beszélgetéssel párhuzamosan a tekintet, a bőr vagy épp a mozgás rendellenességei, tulajdonképpen egy sor metakommunikációs jel segíti összerakni az állapotelemzést. Természetesen megnézem a szakorvosi véleményt, a labor vagy egyéb, képalkotó eljárással készült leleteket is. Majd az esetek nagy részében kézbe veszem a lábat mint információs „térképet” és egyben terápiás eszközt.

 

– Aki ismeri az emberi szervezet anatómiáját, annak nagyon egyszerű lenne felismerni a lábon, illetve talpon a testet letükröző „térképet”. Illetve aki tudja a szervek élettani funkcióit, az működtetni képes a talp reflexterületei alapján a szervezetet. A lábfej remek támpont a problémák felderítésére, egyben segítség azok megoldásához. Ugyanis a talpon keresztül az egész szervezet elérhető, és a reflexterület kezelésével, a szervek, a szervrendszerek vérkeringésének fokozásával segíti a szerv normális működésének helyreállítását. Ha összekapcsolnánk a keleti orvoslás adta lehetőségeket a nyugati orvoslás gondolkodásával, és mindkettő előnyeit alkalmaznánk, akkor csökkenthetnénk az egyén vagy beteg kiszolgáltatottságát, illetve bizonyos fájdalmas és mellékhatásokkal járó kezelések helyett szelíd, kíméletes és mégis eredményes gyógymódokat alkalmazhatnánk.

 

Mivel a panaszok kialakulása több okra vezethető vissza, ezért van, aki emellett táplálkozási tanácsadást vagy tartásjavító mozgásterápiát kap, és sok esetben az életmód módosítására is szükség van, árulja el. De a segítő beszélgetés a mentálhigiénés problémák, a stresszkezelés megoldásában is helyet kap, hiszen korunk egyik legelterjedtebb problémaköre a pszichoszomatikus tünetegyüttes. Az utóbbi évtizedek kutatásai egyre inkább alátámasztják, hogy tartós, pszichés terhelés következtében a test is megbetegszik, ezért az esetek nagy részénél jelentős segítséget ad a páciensnek és a segítőnek is a négyszemközti őszinte beszélgetés.

 

A páciensek egymásnak ajánlják

Cecíliától általában felszabadultan, laza állapotban, elégedetten mennek el a páciensek. Mi sem igazolja ezt jobban, minthogy 1987 óta mindenfajta reklám-tevékenység nélkül dolgozik. A páciensek elmondják egymásnak, hogy hol kaptak segítséget. Eredményei meghatározó fokmérője, hogy harminckét év távlatából már családok több generációi, illetve több száz kilométerről érkező páciensek is megkeresik. Kezelte a nagymamát és az unoka már a dédunokát hozza magával.

 

– Leginkább a mozgásszervi megbetegedések kezelése eredményeként ismertek meg az emberek. Sok gerincproblémával, -sérvvel küzdő fekvőbeteghez hívtak házhoz, akik néhány alkalom után már saját lábon tudtak eljönni hozzám – meséli. Végül arról kérdezem, mi jelent számára örömöt, büszkeséget a hivatásában.

 

– Nagyon örülök azon pácienseknek, akiknek komoly táplálkozási módosítás betartása mellett közös erővel a lábukat vagy lábujjukat sikerült megmenteni az amputációtól. Ennek általában a cukorbetegeknél jelentkező és nagyon nehezen gyógyuló, rossz perifériás keringés miatt fennálló anyagcserezavar az oka. A hagyományos orvoslásnak nagy szürke foltja az anyagcserezavarokra visszavezethető problématömeg. Számomra is kihívást jelent, de az eredményekben örömömet lelem.

 

 

Miután a lábfejen át ellazította az izom- és idegrendszert, a manuálterápiát a nyakon is alkalmazza

 

– A két gyermekemre nagyon büszke vagyok, akiket orvosnak neveltem, és ugyanilyen odaadással, tisztelettel kezelik ők is a betegeiket. Negyven felett van azon babák száma, ahol meddőnek hitt anyukánál sikerült a magzat megfogantatása és kihordása. Ez nem csak a családokat, de engem is boldoggá tesz. Jó érzéssel tölt el, hogy hasznos támogatást kapunk mindannyian (oktatók és hallgatók) a társadalmi szinten működő közösségekben, iskolákban, klubokban, falunapokon, lakótelepi összejöveteleken, a lakosság egészség-magatartásának fejlesztését célzó pályázati programokon, melyekre rendszeresen meghívást, felkérést kapok.

 

– Az egészség kincs, a tudás hatalom. Az emberi szervezet működéséről, és a testi, lelki, szellemi egészség-fejlesztésről szóló tudás: kincset érő hatalom – zárta beszélgetésünket Molnár Cecília.

 

 

 

 

 

forrás: veol.hu0
0

hírek innen, onnan

A főváros a kerékbilincselésről: Fürjes és Vitézy téved

Olyan esetekben alkalmaz kerékbilincset a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, amikor a közterületen szabálytalanul...

A Red Bull elárulta Verstappen szerződésének kilépési záradékát

A kontraktus 2023-ig szól, de annál hamarabb is leléphet a holland (a Mercedeshez).

Bottas: Vannak gyengeségei, de jó az új Mercedes

Jónak tűnik a Mercedes 2020-as versenyautója, Valtteri Bottas szerint azonban vannak gyengeségei a W11-es modellnek.

Megérkezett a klímavédelmi akcióterv - így harcol majd a kormány

Nyolc pontból áll a Klíma- és természetvédelmi akcióterv, amelynek intézkedései megfelelnek a klímapolitika három elvárásának,...

Nő a szociális szférában dolgozók fizetése

Átlagosan bruttó több tízezer forinttal.

A menyasszonyát is rendszeresen bántalmazta: ennyit kapott az erdőkertesi rendőrkéselő

Budapest Menyasszonya rendszeres bántalmazásáért jogerősen 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönt kapott az az erdőkertesi férfi, aki...

Rosszabbul élnek a nyugdíjasok, mint két éve

Szegényebbek a nyugdíjasok, mint két évvel ezelőtt, hamarosan a minimálbéresek is a sorsukra juthatnak. Fotó: Pixabay Az mfor.hu cikke...

Elektromos TCR: felejts el mindent, amit eddig a túraautózásról gondoltál

Nem sok mindenben hasonlít majd az új bajnokság az eddigiekre.

Drasztikus változásról döntött L.L. Junior kisfia tragédiája után: megszólalt az énekes az újrakezdésről

L.L Junior életében új fejezet nyílik, most a Mokka műsorvezetőinek mesélt terveiről.

Caramel szerelme 0-24-ben pörög: nincs megállás egy pillanatra sem, mégis csak úgy ragyog - fotó

Szilágyi Szilvia hatalmas elánnal vág bele a hétköznapokba, forgatásról-forgatásra jár, termékbemutatókat tart, és rengeteg emberrel...

Palkovics László elmondta, miért kell egy német szakember a magyar tudománypolitikának

A magyar tudomány fejlődéséhez hozzá tud járulni Günther Oettinger, az Európai Bizottság volt biztosa - nyilatkozta az InfoRádiónak az...

Sport

A feldúlt Klopp rendesen beleállt az Atléticóba

Egy igazi atléticós meccsen verte az Atlético a Liverpoolt, akik meglehetősen pipák voltak a meccs után.

Bírói csalással tudták csak megverni a Békéscsabát

Botrányos játékvezetés az Olimpiakosz elleni Challenge Kupa-negyeddöntőn. Óriásit küzdött a BRSE - a Pireusz nyert.

Örülj tovább, Dzsudzsák Balázs!

A hír szent, a vélemény szabad!

A PSG-nek erkölcsi csapás, a Liverpoolnak hatalmas kudarc volt a BL-kedd

Az Atlético játékosai úgy ünnepelték az angol csapat legyőzését, mintha megnyerték volna az egész sorozatot.

A világ legjobb csapata jött hozzánk, és mi legyőztük őket

Diego Simeone természetesen nagyon elégedett volt, miután az Atlético Madrid hazai pályán legyőzte a BL-címvédő Liverpoolt a nyolcaddöntő első meccsén.

Megszerezte a Juventus középpályását a Dortmund

A Borussia Dortmund labdarúgócsapata januári kölcsönvétele után kedden hosszú távú szerződést kötött Emre Cannal.

Bolondot csináltak a komplett Real Madrid-védelemből

Így még biztosan nem láttad a hétvége egyik legfontosabb momentumát.

Süllyed a Barcelona hajója, egy vezető már lemondott

A Cadena SER által kirobbantott álhíres, kamuprofilos botrány elsodorhatja az FC Barcelona vezetését.

Kiesés elől menekülő csapat szívhat a Barcelona bénázása miatt

Ousmane Dembélé sérülését követően a katalánok engedélyt kaptak a szövetségtől, hogy az átigazolási időszakon kívül igazoljanak támadót. A Leganes nem akadályozhatja meg az üzletet, viszont nem is pótolhatja játékosát.

Óriási pénzbüntetést kapott a Ferencváros az MLSZ-től

Az NB I-et 21. forduló után két meccsel kevesebbet játszva is vezető csapatot három mérkőzés miatt büntették.

Saját játékosa csinált bolondot a Barcelona edzőjéből - videó

A spanyol tréner egy ideig biztosan nem áll be a játékosai közé játszani.

0

Bulvár

Búcsúzzunk el a szuvenírként vásárolt hűtőmágnesektől!

Egészen fura kapcsolatot ápolok a hűtőmágnesekkel.

Meghalt egy négyhónapos kislány, miután az unokatestvére megerőszakolta egy esküvőn Indiában

Elkérte a csecsemőt az anyjától, hogy játsszon vele egy kicsit, amíg a szülők buliznak.

8 egykor gyakori keresztnév, amit ma már egyetlen babának sem adnak

A trendek változnak, és minden kornak megvannak a maga sláger keresztnevei. Ami egykor furcsán és újszerűen hatott, ma már lehet, hogy éppen ódivatúnak hat, és a most népszerű nevek egyszer majd biztosan olyan ritkaságnak számítanak, mint ezek a divatból kiment keresztnevek.

Hagyd a bugyit, az csak összezavar.

Ha egyszer nem lehet a ruha alá semmit felvenni, akkor ez van. A sztárokat meg szerencsére úgysem zavarja a bugyi nélküli lét.

Roham az Aldikban - 88 százalékkal alacsonyabb ár a boltláncnál

Úgy tűnik, jól érzékelte az Aldi, hogy a briteknek mindent el lehet adni, ami valamilyen módon köthető a királyi családhoz. Ezúttal Katalin hercegné csizmája került a polcra, ahonnan semmi perc alatt elkapkodták.

Magas a vérnyomás: ezeket tilos fogyasztani

A magas vérnyomás népbetegségenek számít. Érdemes azonban tenni ellene, mivel hosszú távon számos komoly betegség kialakulásának kockázatát megnövelheti. Nagyon fontos például, hogy megfelelően táplálkozzunk, és kiiktassunk az étrendünkből bizonyos...

Igénytelen nőnek tűnsz, ha ebben az 5 dologban magadra ismersz

Christian Dior mondta, hogy a jó öltözködés három alapja az egyszerűség, a jó ízlés, illetve az ápoltság, és egyik sem kerül pénzbe. Vannak, akik hajlamosak elfelejteni a harmadik pontot, ezáltal teljesen lerombolva az első kettőt. Az alábbi öt jelenség erre példa, mikor egy látszólag triviális dolog elrontja az egész megjelenésed.

Ő volt Topolino, Bujtor gyereksztárja - 35 év alatt ennyit változott

Kristály Barbara játszotta 1985-ben Az elvarázsolt dollárban Topolinót.

Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást

A miniszterelnök barátjának és vejének közös cége elkezdte a Club Aliga felújítását, és állami támogatásra pályázott. Abból a programból egyébként, ami körül a miniszterelnök lányát lehet sejteni, és amiből a jóbarát már kapott támogatást egy olyan projektre, amit aztán épp a vőnek passzolt tovább.

Visszahívást jelentett be a SPAR, vigye vissza, ha vett belőle

Alkatrészek válhatnak le róla, ez veszélyt okozhat.

Bevonult a börtönbe a Való Világ sztárja, megkezdte fogházbüntetését VV Lóri

A villában csak 43 napot töltött, mert családja hiánya miatt feladta a játékot. Most hosszabb időre lesz bezárva. Kérdés, azt mennyire fogja bírni.

Gesztesi Panka álomszép helyen nyaral a családjával, fürdőruhában posztolt

Gesztesi Panka követői nagyra értékelik, hogy kicsit ők is élvezhetik a napsütést.

blogmorzsák

Számít a külső? Nagyon is!

Az átalakítások Alexandr Rogov munkáját dicsérik. Az orosz stylist hitvallása szerint a stílus nem pénz kérdése. És tényleg.

Első nap Stockholmban: találkozás Greta Thunberggel

„Ő motivált arra, hogy vonattal tegyem meg ezt a nagy utat.“

Házi teriyaki szósz

Érdemes otthon elkészíteni, mert sokkal finomabb, mint a bolti.

Fejenként 136 ezer forint kártérítést fizethet a Ryanair

Nem is jártak olyan rosszul azok az utasok, akik órákat dekkoltak a gépen Ferihegyen, mielőtt elindultak Gran Canariára.

5+1 káros hatás, ami zuhanyzás közben érhet

Megmutatjuk, hogyan védd bőröd, hajad a kiszáradástól, a klóros víztől.

Ezekbe a modellekbe ne tankolj E10 benzint!

Összeszedtük, hogy melyik autókban okozhat kárt az új üzemanyag.

Milliárdokért konténerekbe költöztetik a rabokat?

Ám ez is sok-sok milliárdba fog kerülni.

Kövér László választói nem egyenlőbbek Hadházyénál

Hova helyezzük a demokra­tikusan megválasztott képviselő kitiltását?

Az MSZP vállalja-e a rizikót?

„A legnagyobb rizikó az MSZP számára az, ha nem vállal rizikót.”

A legkirályabb Audit építettem meg

A satupadon Legóztam össze egy Audi Quattrót. Szó szerint.

A kocogásról szakszerűen

Mindenféle előítélet nélkül, beszéljünk a kocogás előnyéről és hátrányáról.

0