Ezt olvasta már?

Kékszalag: elrajtolt a mezőny Balatonfüredről

Elrajtolt az 51. Kékszalag Nagydíj mezőnye csütörtök reggel Balatonfüredről, a szervezők tájékoztatása szerint 561 hajó nevezett a versenyre.

0

Házhoz viszik az AC/DC-hangzást a pápai zenészek

Főként az Észak-Dunántúlon, de csakis a kemény rockzenei váltóáramot/egyenáramot szolgáltatja a világhírű AC/DC előtt mind énekstílusban, mind megjelenésben tisztelgő ÉDÁSZ AC/DC Tribute Band.


hirdetés

Ki ne hallott volna már az 1973-ban alakult és máig aktív AC/DC rockzenekarról, a hard rock műfaj egyik kiemelkedő úttörőjéről. Világszerte több millió rajongóval rendelkeznek, ám szűkebb pátriánkban van egy zenekar, melynek az ausztrál nagyok iránti tisztelete odáig fokozódott, hogy nem csupán hallgatják megaslágereiket, hanem önként felszálltak a „pokolba vezető autósztrádára”, hogy minél szélesebb körben terjesszék és adják elő a metálformáció legnépszerűbb dalait. Ismerkedjünk meg a világhírű AC/DC előtt mind énekstílusban, mind megjelenésben tisztelgő pápai ÉDÁSZ AC/DC Tribute Banddel, akikkel helyi próbatermükben beszélgettünk.

Csiszár Gyula (ének) korábban veszprémi muzsikusokkal Big Gun néven már próbált életre hívni egy AC/DC cover bandet (a cover band kevésbé törekszik az eredeti előadóhoz való külső hasonlóságra), ami rövid idő után feloszlott. Majd összeállt a gyerekkoruk óta együtt játszó rutinos Ács Bódoggal (ritmusgitár) és Karácsony Istvánnal (basszusgitár), illetve Béres Ferenccel (szólógitár) és Váczi Péterrel (dob). A 2011-es Szent Márton-napi városi rendezvényen volt az első nyilvános fellépésük, és mint felidézték, húsz év rockzenei tapasztalattal a hátuk mögött elég hamar rátaláltak a megfelelő hangzásra, és már akkor is csak egy cél lebegett a szemük előtt: kizárólag AC/DC-számokat játszani.

 

– Tavaly nyáron, közvetlenül négy lekötött – köztük egy erdélyi, kovásznai (Pápa testvérvárosa) – fellépésünk előtt váratlanul Feri és Peti kilépett a bandából. Idegőrlő volt, hogyan pótoljuk őket. De nagy szerencsénkre Gyula felesége együtt szült egy nővel, akinek a férje húsz évig egy AC/DC cover bandben dobolt. Megáll az ész! Ilyen csak a mesében van. Így aztán a devecseri Váti András dobos segített ki minket. Illetve a pápai Ödy Ádám gitáros ugrott még be erre az időszakra – elevenítette fel a három tapasztalt rocker, utólag már nevetve az egészen.

 

Kisvártatva két fiatalabb zenész, Győry Zoltán (szólógitár) és Horváth Szabolcs (dob) csatlakozott hozzájuk, így kialakult a jelenlegi felállás. – Az első, komlói fellépésünk előtt nem sok időnk volt begyakorolni a repertoárt. Eléggé pengeélen táncoltunk, de végül is remek visszhangja lett a koncertnek, amire a közösségi oldalon való élő videómegosztás alapján érkezett meg nagy számban a közönség – tette hozzá a két újabb tag.

 

Az ÉDÁSZ már annyira összecsiszolódott azóta, hogy huszonkét számból álló repertoárral mintegy két órás koncertet tudnának adni. Azonban ez fizikálisan is megterhelő lenne, ezért az adott helyszíntől függően építik fel, variálják a műsort. Megtalálhatóak benzingőzös motoros találkozókon, rockzenei rendezvényeken, fesztiválokon, klubokban, valamint akár esküvőkön, céges bulikon. Az egyre népszerűbb pápai zenekar tagjai havi két fellépésnél nemigen tudnak többet vállalni a munka, a család, és a heti egy próba mellett, de igyekeznek eleget tenni a meghívásoknak. Idén például Sopronban, Ukkon, Lövőn, Jánossomorján léptek már fel, de messze még a nyár vége.

 

 

Csiszár Gyula énekes az AC/DC-re jellemző rekedtes hanggal tolja végig a koncerteket

 

Hazánkban egyébként nem ők az egyetlen kifejezetten AC/DC számokat előadó zenekar. A kazincbarcikai AB/CD ismertebb zenészekkel, fő állásban, továbbá a budapesti Acid/DC profi menedzsmenttel koncertezik.

 

– Tisztában vagyunk az AC/DC múltjával és nyomon követjük az aktuális történéseiket is. Annak ellenére, hogy mi nem ebből élünk meg, hangszerelésben próbáljuk a legapróbb nüanszokig leutánozni az eredeti zenekart, megjelenésben kicsit kevésbé. Arculatunk alakításában besegít László Ákos fotós és Szabó Kraker László grafikus. Fellépéseinken a közönség sokszor ledöbben, hogy hihetetlenül hasonlít a hangzásunk az igazihoz. Nem egyszer fordult elő, hogy azt hitték, a technikus betolt egy AC/DC-dalt, pedig csak éppen mi próbáltunk. Tehát nem rugaszkodunk el az eredetitől, nem alakítjuk a számokat a magunk képére – mesélte büszkén összekacsintva Ács Bódog, Csiszár Gyula és Karácsony István.

 

Horváth Szabolcs megjegyezte, jelenleg nagyon sok együttes feldolgoz, a fiatal zenekarok is nyúlnak vissza régi motívumokhoz, beépítve azokat a saját dalaikba. Ez valahol üdvös, azonban az AC/DC pontosan nem az a kategória, amit érdemes átvariálni, mert ez esetben teljesen elveszítené a stílusát, a lényegét.

 

– Nem lenne jó, ha más ritmusokat használnánk. Egyébként az AC/DC anno próbálkozott mást csinálni, de azon két album eladása annyira alacsony volt, hogy ők is rájöttek, vissza kell térniük a tradicionális hangzáshoz, ami addig működött, és működik azóta is – emelte ki a dobos.

 

– Sokan mondják, hogy ez egyszerű zene, mert csak négy akkordból áll. De a ritmizálása, a kemény, lüktető, sokszor szaggatott ritmusalapok miatt tűpontosan egyben kell lennie a dobnak, a basszus- és a ritmusgitárnak, ugyanis ez tartja össze az egészet, adja a stabil alapot, amihez persze kell még egy jó énekes és egy jó szólógitáros, aki képes lehozni az Angus Young-féle egyedi stílust, gitárjátékot. Nagyon kötött ez a műfaj, nem olyan, mint például a blues vagy a jazz, nem igazán lehet benne szabadon mozogni. Szóval szinte tilos hibáznunk, mert ha nem vagyunk pontosak, és elcsúszunk, akkor azt kihallja még az is, aki soha nem tanult zenét – magyarázta el a ritmusgitáros.

 

Csiszár Gyula elmondta, korábban három évig járt magánénekre, majd a klasszikus hangképzésórákon túl autodidakta módon jött rá, hogyan tudja úgy eltorzítani a hangját, hogy az szinte összetéveszthetetlen legyen az AC/DC-ben 1980 és 2016 között éneklő Brian Johnson rekedtes énekhangjához.

 

Miért éppen az AC/DC? Replikaként rögtön aláhúzták: mert az embereknek őrület kell, hogy ki tudjanak szakadni a hétköznapok mókuskerekéből. Ez pedig igazi rock and roll őrület! Nem csupán rock, hanem rock and roll.

 

A tehetséges pápai zenészek, habár régebben voltak saját dalaik, úgy vélik, nem születtek zeneszerzőnek. Élvezni szeretnék a közös zenélést, miáltal átadhatják az AC/DC-koncertélményt azon magyar embereknek, akiknek talán soha nem lesz lehetőségük az eredeti zenekart élőben látni, hallani.

 

– A zene már régóta üzleti alapokra épül. Ha nagyon jó és egyedi saját zenével próbálkoznánk, valószínűleg még akkor is csak egy rétegzenekar lehetnénk. Az USA-ban egy szubkulturális zenekar is meg tud élni, mert akkora rétegek vannak. Magyarországon sajnos nem. De nem is mi vagyunk a lényeg, mi csak közvetítjük az AC/DC-t, ami kifejezetten élőben igazán működő zene, amire nem tudsz semleges maradni. A világhírű, többmilliós rajongótáborral rendelkező zenekart egyszer egy helyi népművelő rétegzenének titulálta, és inkább elhozott egy sztárgázsit kérő másik produkciót helyettünk. Itt tartunk ma. Pedig nem igaz, hogy nincs igény a rockzenére. Várjuk az AC/DC-élmény iránt érdeklődő megkereséseket, hogy minél több helyre, minél nagyobb színpadokra eljuthassunk – zárták a beszélgetést, aztán belecsaptak a húrokba.

 

 

 

 

forrás: veol.hu0
0

hírek innen, onnan

Paul McCartney musicalt ír egy filmklasszikusból

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os Frank Capra filmklasszikusból.

Tudatosan pengetheti Trump a rasszista húrokat

Nagy vihart kavart Trump a ?Menjenek vissza, ahonnan jöttek" szöveggel, amiért a demokrata többségű képviselőház szimbolikusan...

Már tizenötször figyelmeztették a magyar kormányt a menedékkérők éheztetése miatt

A Helsinki Bizottság újra Strasbourghoz fordult az étel megvonása miatt, és ismét nekik adtak igazat.

Mérgező tóban szelfiztek a fiatalok, többen megbetegedtek

Valóban csodaszép színe volt a víznek, de ezért a mérgező hulladék felelt.

Chuck Norris elszégyelli magát, ha meglátja Marco Rossi friss fotóját

Kipihente magát, jön vissza Budapestre. Szövetségi kapitányunk is kipróbálta az öregítő alkalmazást, ez lett az eredménye.

Ursula von der Leyen: Meg kell hallgatnunk Magyarországot és Lengyelországot is

Az Európai Bizottság következő elnöke szerint jogállamiságra kell törekedni, de senki nem tökéletes.

Amit a női orgazmusról tudni kell

A női orgazmusnak, illetve a nők szexuális kielégülésének sokkal komplexebb feltételei vannak, mint a férfiakénak. Ezzel minden férfinak...

Nincs migrációs válsághelyzet Magyarországon az ENSZ jelentéstevője szerint

Erős kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben az ENSZ Magyarországra látogató különleges jelentéstevője. Felipe González...

Művészetek Völgye, Kapolcs - Programok, nemzetközi előadók, magyar kedvencek és fejlesztések 2019-ben

A tányérok cukornádból, evőeszközök kukoricából - és még sok más zöld újítás az idei fesztiválon.

0

Sport

Nagy vereség lett a vége női pólósaink túl szívélyes keleti nyitásának

Az oroszok 17-12-re győzték le a magyar női vízilabda-válogatottat.

A szurkolók és a klub miatt csodálatos a Fradi bulgáriai győzelme

Ezt mondta az Origónak Szergej Rebrov. A kapus, Díbusz Dénes volt a hős Razgardban. Helyszíni riportok a meccs után.

A Ludogorec lengyelje az edzője akarata ellenére rúgta el a büntetőt

Nagy szívességet tett ezzel a csatár a magyar bajnoknak, mivel kihagyta a tizenegyest.

70 km/h-s sebességnél ütközött a sprinter a néző okostelefonjával - videó

Akár nagyobb baleset is történhetett volna a Tour de France 11. szakaszának sprintbefutójakor.

A hajrában nyomta le az Arsenal a Bayern Münchent

Elkezdődött a nyár legszínvonalasabb felkészülési tornája, a Nemzetközi Bajnokok Kupája (ICC).

Már saját csapata sem érti, hogy csinálja: Lewis Hamilton olyasmit művelt a pályán, hogy mindenki letette a ha...

Lewis Hamilton használt gumikon is képes volt új rekordot felállítani. Még a Mercedesnél sem értik, ez hogyan sikerülhetett neki.

Takács Tamara: Sosem doppingoltam, valaki mérgezi a sportolókat

A világ- és Európa-bajnok kajakos, Takács Tamara sztanozolollal bukott meg tavasszal, de ő tudja, hogy ártatlan, és nemcsak fellebbezett az ítélet ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), hanem a nyilvánossághoz is fordult.

Büntetést kap a Fradi elleni 11-est elnagyképűsködő lengyel focista

Edzője nem azért bünteti meg a Ludogorec játékosát, mert hibázott.

Kapásból, háttal a kapunak sarkazott szenzációs gólt

Ezúttal nem Ibrahimovic varázsolt az MLS-ben.

A magyar teniszező az utolsó pillanatig érezte, lehet esélye a bravúrgyőzelemre

Balázs Attila nagy csatában győzte le a szerb Filip Krajinovicot.

Szatmári András már érmes a férfi kardvívásban a budapesti vb-n

A kétszeres egyéni olimpiai bajnok a 32 között búcsúzott el az egyéni versenytől.

0

Bulvár

Újabb kulcsfigura távozik a kormányzatból

Fábián Károlyt, az egészségügyért felelős helyettes államtitkárt mentették fel beosztásából.

Szolgálati idő vásárlása nyugdíjhoz: mikor lehet, mikor nem?

Milyen esetekben, ki vásárolhat nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt? Mekkora terhet jelent ez a szolgálati idő vásárlójának, előre, utólag vagy folyamatosan kell fizetni? Ismertetjük.

Rohamosan terjed ez az új rendszám a magyar autókon

Ezt kell tennie, hogy megkaphassa.

Figyelmeztetés jött a rendőrségtől - minden nyugdíjast érint

Az időskorúak sérelmére elkövetett cselekmények legnagyobb része vagyon elleni bűncselekmény. Az elkövetők azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, figyelmük könnyen elterelhető - hangzott el a rendőrség bűnmegelőzési előadásán.

Megváltoztatták a sebességhatárokat a magyar utakon

Országszerte többtucatnyi útszakaszon változtatta meg a sebességhatárt az elmúlt másfél évben a közútkezelő. A megengedett legnagyobb sebességet számtalan helyen csökkentették, emelésre viszont összesen háromszor volt példa.

A szexi új szintje: a bimbótakaró csík bikinifelső

Annak ellenére (vagy épp azért) elfogyott az árukészlet, hogy semmit nem takar és piszokdrága.

Megterhelő péntek jön

Habár pénteken sem kell fronthatásra számítani, a változékony időben sokaknál jelentkezhetnek markáns humánmeteorológiai panaszok.

Végre egy kombi, ami csomagtartóban és árban is veri az Octaviát

A Kia Ceed SW a legnagyobb rakteret és leghosszabb garanciát kínálja. De elég-e bele egy ezres turbómotor?

Magyar képviselők az EP parlamentközi küldöttségeiben: itt a lista

Az Európai Parlamentben ebben a ciklusban 44 parlamentközi küldöttség működik majd, feladatuk a kapcsolattartás más országok, régiók és szervezetek parlamentjeivel.

33 órát várt 130 utas étlen-szomjan a budapesti repülőtéren egy másfél napot késett gép miatt

A Korfura utazók között kisgyerekek és idősek voltak, ők jobb híján a földön aludtak, míg a felnőttek idegesen várták, hogy történjen valami - másfél napon keresztül.

blogmorzsák

Egy rendkívüli asz­szony a 17. századból

Életét éppúgy végigkísérte a jólét, a pompa és a folytonos anyagi gondok egyvelege, mint a politikai konspirációk.

Milyen feladatot lát el egy galambász fiú a háborúban?

Meir Shalev drámai történetben mutatja be az 1948-as izraeli háborúban meghalt galambász és szerelme sorsát.

Motospeed CK80 mechanikus billentyűzet, játékosoknak szeretettel

Ütheted, vághatod, ez bírni fogja a strapát, örök élet plusz egy nap, ráadásul még világít is!

Mit csinál egy tanár nyáron?

Hálálkodik? Unatkozik? A gyerekek hiányoznak neki? Íme, egy átlagos általános iskolai tanár tipikus nyara.

„A kezemet simogatta, miközben a pasijával telefonált“

A legszebb szerelmek az egyetemi évek alatt szövődnek. És a legfájdalmasabbak is.

Mesterséges intelligencia üveglapból

Kutatók kézzel írt számokat felismerő, azonosító „okos” üveglapot dolgoztak ki.

A világ legértékesebb márkái 2019-ben

A Forbes idén is elkészítette a világ 100 legértékesebb brandjét bemutató listáját az amerikai piaci jelenlét alapján.

Mit mutat a Buddha?

Ismered a viccet, hogy egy turista bemegy egy buddhista templomba? Segítünk, hogy ne te legyél a vicc legközeleb!

Hitler és a nagy könyvsvindli

A Mein Kampfból csak Németor­szágban 12 millió példányt adtak el. Nagy része után egy peták adót nem fizetett Hitler.

3,2 millió forint egyetlen fürt szőlőért? Igen!

Spoiler: ez is Japánban történt.

Szinte ingyen Új-Zélandon

A házőrzés elsőre nem hangzik nagyon vonzó dolognak, ám egyre divatosabb például Új-Zélandon és nem véletlenül.

Csináld magad: kőkosárban sziklakert

A gabion egy viszonylag új technológia, főleg kerítéseket láthatunk ilyet, de használhatjuk modern sziklakert építéshez is!

0