Ezt olvasta már?

Január 7-éig használhatók a decemberi helyközi bérletek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése nyomán a 2019 decemberére szóló dolgozó- és tanuló bérletekkel egészen 2020. január 7-éig lehet utazni a vas...

0

A csúcstartó hegymászó járt Pápán

Klein Dávid, az oxigén nélküli mászók között jelenleg a legtöbb 8000 méter feletti csúccsal rendelkező, élő magyar hegymászó tartott előadást a városi könyvtárban.


hirdetés

Az Annapurna első magyar megmászása – a legveszedelmesebb 8000-es csúcsra vezető út címmel tartott előadást Klein Dávid expedíciós hegymászó kedden a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Kissé megváratta az előadótermet zsúfolásig megtelítő közönséget, de izgalmas előadásával aztán kárpótolta a publikumot Klein Dávid, aki eddig összesen négy 8000 méternél magasabb hegycsúcs tetején állt, valamennyin kisegítő oxigén használata nélkül. Ezzel az oxigén nélküli mászók között jelenleg ő – illetve Varga Csaba – a legtöbb nyolcezres csúccsal rendelkező, élő magyar hegymászó.

 

Klein Dávid a helyi sajtónak nyilatkozva felidézte, azért lett hegymászó, mert mindig is szerette a természetet, illetve mert sosem volt labdaérzéke, ügyessége a futballhoz.

 

– Olyan sportok vonzottak, amelyekben nincs labda vagy versengés. Szerettem a kalandos történeteket olvasni, a fizikai erőfeszítéseket, kötélre, fára vagy bármire mászni, futni, úgyhogy eleinte karatéztam, dzsúdóztam, tájfutottam, aztán rátaláltam a hegymászásra, amiben minden benne van, amit kerestem – emlékezett vissza a kezdetekre.

 

Mint mondta, nem munkál benne versenyszellem, sőt, talán önmagával sem küzd a hegymászás során. – A hegyet biztosan nem tudnám legyőzni, mert az hatalmasabb nálam. Magamat szeretném megismerni, megérteni, valamint határhelyzetekben felmérni. A hegymászás egy sportfeladat megoldásáról, egy izgalmas kaland átéléséről, önmagunk megismeréséről, a társélményről, a felelősségről szól – jegyezte meg.

 

A Himalájában három olyan hegycsúcs ismeretes, amiről szuperlatívuszokban beszélhetünk. A legmagasabb a Csomolungma (Mount Everest) (8850 méter), a technikailag legnehezebb a K2 (8611 m) és a legveszélyesebb az Annapurna (8091 m). Klein Dávid elmondta, hogy Suhajda Szilárddal 2013 óta dolgoznak, másznak együtt Eseményhorizont csapatnéven. A közelmúltban tértek haza egy expedícióról, mely során a K2 első magyar megmászásával próbálkoztak. Kettejük közül Suhajda feljutott a csúcsra, ő pedig rosszullét miatt visszafordult.

 

A statisztikailag leghalálosabb, legritkábban mászott 8000-es csúcs, az Annapurna 2016-os megmászása kapcsán megosztotta, a legkomikusabb nehézséget az alaptábor elérése okozta számára.

 

– Ez nyilvánvalóan az én felelősségem volt. A hegy megmászásával sokat foglalkoztam fejben, mielőtt elindultam Budapestről, de az alaptáboréval semmit. Így már ott komoly nehézségekbe ütköztem, majd a hegyen főleg a pszichés terheléssel kellett szembenéznem. Korábban Erőss Zsolt hegymászó is hiába próbálkozott a K2 meghódításával. Tehát ez a „pszichés batyu” jelentette a legnagyobb kihívást – árulta el.

 

A hegymászásra való felkészülés kapcsán úgy fogalmazott, három részre osztható – fizikai, stratégiai/szakmai és mentális – a felkészülés.

 

– Nem igaz, hogy minden fejben dől el. Meg kell enni a spenótot, alaposan fel kell készülni, hiszen ez mégiscsak egy sport. De a megfelelő fizikai erőnlét elérését követően még rengeteg pszichés pluszra van szükség. Stratégiát kell kialakítani a technikai jellegű kihívás megoldására, aztán mentálisan is szembe kell nézni az adott hegyóriással. Számba kell venni, hogy ki vagyok, hol tartok most, mennyi kockázatot tudok vagy akarok vállalni – hangsúlyozta.

 

Klein Dávid többször járt a Mount Everesten, legjobb eredménye 2014-ben 8700 méter volt. Az Eseményhorizonttal céljuk a csúcs 2021-es oxigénpalack nélküli megmászása, melyre 2020-ban a 8462 méteres Makalu hegycsúcs teljesítése lenne a felkészülés.

 

 

 

 

 

forrás: veol.hu0
0
0

hírek innen, onnan

Adventi mesenaptár - december 7.

Eljött ismét a december, és vele az advent. A várakozás idejére 24 történetet gyűjtöttünk össze mesenaptárunkba: népmeséket,...

Bérlettel utazik? Jó hír érkezett.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése nyomán a 2019 decemberére szóló dolgozó- és tanuló bérletekkel egészen 2020....

Videón a lángoló felvidéki toronyház

Legkevesebb öt ember meghalt, több mint negyvenen megsérültek, amikor egy robbanás után lángra kapott a 12 emeletes toronyház Eperjesen.

Védett lényeket rejtenek a temetők

Ha kicsit más szemmel tekintünk a temetőkre, a halál kertjeiben burjánzó életet találunk orchideákkal, védett fajok tucatjaival.

A semmiből lett slágerbefektetés

Az abszolút hozam alapok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hazai befektetők között. Az első ilyen hazai alapok alig több mint 10...

Legendás otthoni számítógépet állítanak ki Szegeden

1977-es megjelenésekor az amerikai Tandy által gyártott TRS-80-as az Apple II és a Commodore PET mellett az egyik legsikeresebb személyi...

Bendegúz, dínók és a gyerekvasút

A lillafüredi és a gemenci után, a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján kalauzolja...

5 sírva röhögős vígjáték, ha szereted a minőségi filmeket

A vígjáték sokak szemében a filmszakma mostohagyereke, pedig nem kell rögtön igénytelen és együgyű poénokra, vagy válogatott...

Mikor szabadulunk meg a füstokádó városi buszoktól?

Csak Budapestre négyféle szerződéstípussal érkeztek új buszok 2010 óta, de még így is rengeteg környezetszennyező jármű szállít...

Hétvégi szerelmi horoszkóp 2019. december 7 - 8. - Ez egy melós hétvége...

Ez a hétvége minden értelemben melósnak tűnik. Egyrészt a szombat most munkanap, így valójában csak a vasárnap jut a pihenésre,...

Drámai forrók és videók az eperjesi panelrobbanásról, összedőlhet a 12 emeletes ház

A város területén rendkívüli állapotot hirdettek, a tragédia következtében több lakó is a tetőre menekült.

A szaúdi király felhívta Trumpot a floridai lövöldözés miatt

A pénteki lövöldözésen négy ember halt meg, egy szaúdi férfi az elkövető.

0

Sport

Rasmussen: Ami történt, személyes támadás volt ellenem

Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya személyes támadásként élte meg a játékvezetők és a delegátus tevékenységét a Románia elleni vesztes csoportmérkőzésen, a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Kovacsics Anikó: Nem jutok szóhoz

A magyar játékosok közül csak ketten tudtak nyilatkozni a románok ellen elvesztett csoportmeccs után.

Kézilabda-vb: drámai végjátékban esett ki a magyar válogatott

A Románia elleni találkozó eredményén múlik a továbbjutás a magyar női kézilabda-válogatott számára a Japánban zajló kvalifikációs világbajnokság csoportköréből. Nem csak a győzelem, a vereség is továbbjutást érhet. Kövesse velünk a meccset percről percre!

Ibrahimovic most Cristiano Ronaldónak szólt be

Egyre valószínűbb, hogy Zlatan Ibrahimovic visszatér Olaszországba.

Kim Rasmussen kiállítása végzetes volt Románia ellen

Ilyen hibát egy ilyen rutinos edző egyszerűen nem követhet el.

Ennyi évig futballozhat még a legmagasabb szinten Messi

Kommentátorunk, a La Liga magyarhangja", szakértője és professzora", Farkas Norbert egy felejthetetlen útra vitt el bennünket.

Elvesztettük - Románia jutott tovább

Kim Rasmussen együttese elszórakozta a félidei előnyét.

Kézilabda-vb: megint jött a dráma, amit mindig lehetetlennek hiszünk

Nem most, a románok elleni sorsdöntő vb-meccsen blokkolt le először magyar kézilabdacsapat. Szomorú emlék a 2000-es sydney-i olimpiai és a 2003-as zágrábi világbajnoki döntő utolsó néhány perce, valamint a Veszprém három évvel ezelőtti BL-finálés leolvadása.

Őszintén vallott a párkapcsolatáról Szilágyi Liliána: rengeteget köszönhet a szerelmének

Sok megpróbáltatás után most boldog és kiegyensúlyozott Szilágyi Liliána, amelyet főleg kedvesének, Gaál Norbertnek köszönhet.

Mindent eldöntő kézilabdaharc Románia ellen az olimpiáért

A döntetlen is elég a magyar válogatottnak a pénteki mérkőzésen.

Késely elszámolta a 31 fordulót - A 800 méter gyorson második úszó akár nyerhetett is volna a rövid pályás Eb-...

Glasgow Megtréfálta a 25 méteres medence Késely Ajnát (18). Az úszó egyéni csúccsal (8:11.77 perc) másodikként végzett 800 méter gyorson a rövid pályás Európa-bajnokságon, de lehet, ha kicsit jobban figyel, aranyérmes lett volna.

Ronaldinho azt mondta, szívesen kipróbálná magát az NB I-ben

Az aranylabdás brazil világbajnok a teqball világbajnokságra érkezett Budapestre.

0

Bulvár

Megvan az idei karácsony slágerajándéka, milliók vásárolják most ezt

Örülhetnek a sorozatrajongók, bekerül a karácsonyfájuk alá.

Gigi egy szál ciciben állt ki a tetőre

Ráadásul alig lehet ráismerni

A BMW-s rádudált az audis barátnőjére, ez volt élete legrosszabb döntése

Egymást érték a bizarr események az ausztráliai Mekinél.

Rasmussen: Ami történt, személyes támadás volt ellenem

Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya személyes támadásként élte meg a játékvezetők és a delegátus tevékenységét a Románia elleni vesztes csoportmérkőzésen, a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Melyik szexuális fantázia a leggyakoribb? Az emberek 81%-ának megfordult már a fejében

A szakértő kutatása során 2982 embert kérdezett meg arról, melyek a legnagyobb, szexuális témájú vágyaik.

Hatalmas gázrobbanás volt Eperjesen egy panelházban, öten meghaltak

Gázrobbanás történt Eperjesen egy panelház egyik lakásában, a 9. és a 12. emelet között pénteken dél körül. A hatóságok attól tartanak, hogy a 12 emeletes panelház összedől.

Szuperbaktérium fertőzött meg egy nőt az Anna fürdőben

Az antibiotikum nem használ, a nő feljelentésen gondolkodik.

Lehet, hogy nem 8-ra, de Finnországban a gyerekek -17 fokban és derékig érő hóban is bringával járnak iskolába

A téli biciklizés igenis lehetséges, ha megfelelően megtervezi az ember, illetve biztosított a megfelelő önkormányzati támogatás, legalábbis ez a tanulság szűrhető le az Oulu nevű 200 ezres finn város mindennapjaiból. Oulu Észak-Finnországban található, és ezek a viszonyok azért még a délebbre élő finnek számára is meglepőek. Ezt onnan lehet tudni, hogy a fotókat egy tanulmányúton készítette Pekka Tahkola mérnök, [...]

Eddig 5 halottja és 40 sérültje van a brutális eperjesi gázrobbanásnak

A 12 emeletes panelház legfelső emeletét még este 7-kor is oltották a tűzoltók. A környéken a robbanás előtti napokban gázszagot lehetett érezni.

Milyen ugyanaz a ruha egy molett és egy vékony lányon? Nem kell soványnak lenni, hogy nőies legyél

A blogger a sztárok összeállításait másolja le, hogy megmutassa, molett nőkön is mennyire csinosan festenek ugyanazok a ruhák.

blogmorzsák

Mibe kerül ez a gyerek? Avagy a CSOK árnyoldalai

Ha valaki részletesen utánanéz, vagy belevág a kedvezmények és hitelek igénylésébe, rájöhet, hogy nem olyan kedvező a képlet.

Kinek a tulajdona a méhem?

"A gyerek a legszebb dolog a világon, de ezt te sose fogod megérteni..."

Itt egy újabb kacifántos kínai kamu

Azt hiszed, euróban fizetsz, aztán jön a meglepő próbálkozás: fizess 1,3 millió indonéz rúpiát.

Vasárnap először koncertezik Budapesten a holland DI-RECT

Hangolódásként az új EP dalról dalra.

A falusi élet, mint szelekciós eszköz

„Sokan gondolják úgy, hogy falun kizárólag buta emberek élnek, így mi is egyik napról a másikra elbutultunk.“

Milyen kecót vehetsz Budapesten, ha luxusban gondolkodsz?

A fővárosi luxusingatlanok négyzetméterára elérte a kétmillió forintot! Milyenek ezek a csillagászati árú lakások?

35 pluszosok, pár napig nem unatkoztok!

Nick Warren, Sinead O'Connor, és a 80 éves Gyuribácsi is élő műsort ad a napokban Budapesten, te se legyél öreg!

Te sem látsz mindig jól közelre?

Ez a különleges szemüveg megkönnyítheti az életed.

Még nem késő visszavonni a szegedi menetrendet

A minisztérium hallgatása egyre kínosabb.

Ha nem vigyázunk arra, amit a rendszerváltás­sal nyertünk, nagyon hamar elveszíthetjük

A szabadság nem egy végső állapot, amíg nincs, küzdeni kell érte, ha sikerült megszerezni, újra és újra ellenőrizni.

Mi a probléma Rácz Zsófia kinevezésével?

„Ebben az országban ezerszer nagyobb büszkeség úgynevezett zöldfülűnek lenni, mint úgynevezett tapasztaltnak.“

A legjobb indie játék, amit senki sem ismer

A Cave Storyt meló mellett, öt év alatt készítette alkotója, mégis olyan, mintha egy profi csapat rakta volna össze.